Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2010

Facebook όταν η ταυτότητα σου είναι ψηφιακή.

#Facebook

Ένα βίντεο του Maxime Luere που κυκλοφορεί τελευταία σε συνδυασμό με την διαπίστωση του πόσο γαμάτος είμαι, (πλάκα κάνω), μου κέντρισε το ενδιαφέρον να γράψω για το Facebook, (πράγμα που αποτελεί παλιότερο μου πόθο αλλα χρειαζόμουν ένα κίνητρο για να προχωρήσω). Καταρχήν ας είμαστε Ρεαλιστές... το Facebook δεν μαθαίνεται σε μια μέρα που να χτυπιέσαι κάτω. Μάλιστα ένα βιβλιαράκι που είχε βγει παλιότερα από μια εφημερίδα είχε τουλάχιστον μια εκατοστή σελίδες.
Αλλά και από την άλλη το να γράψεις βιβλίο για το Facebook είναι εξίσου άκυρο, για τον απλό λόγο ότι... το Facebook αλλάζει.
Αλλάζει μορφές, εξελίσεται, μεταλάσεται. Το πιο γνωστό κοινωνικό δίκτυο του κόσμου αποτελεί επίσης και τον μεγαλύτερο δοκιμαστικό σωλήνα κοινωνικών δικτύων στο κόσμο.
Στόχος; Το απόλυτο. Ενώ το Twitter ποντάρει στην απλότητα της λογικής το Facebook ποντάρει στην τεχνολογία. Τεχνολογίες που δεν έχουμε καν φανταστεί δοκιμάζονται ανεπαίσθητα στα μάτια μας, αφήνοντας μονάχα την ενόχληση ενός δικτύου που μερικές φορές κολλάει, (σε αυτό το σημείο φαντάζομαι ότι καταλαβαίνεται ότι το Facebook τελικά δεν το έφτιαξε ο Μητσοτάκης, αλλα για να είμαστε λίγο πιο ειλικρινής, κατά βάθος δεν έχουμε ιδέα ποιος ακριβώς το έφτιαξε.
Ένα παλικάρι μια φορά και έναν καιρό είχε την ιδέα αυτής της ανθρώπινης δυναμικής που απλωνόταν μπροστά του, απαστράπτουσα και μοναδική... σαν την πρώτη γυμνή φωτογράφιση της Αντζελίνας Τζολι. Ένα άλλο παλικάρι προφανώς με πλεόνασμα IQ σε σύγκριση με το EQ του πρώτου παλικαριού υλοποίησε την ιδέα. Ένα άλλο παλικάρι με αγάπη για τις υλικές αξίες της ζωής προφανώς εξασφάλισε τους πόρους για μια τέτοια επένδυση. Ένα άλλο... και ένα άλλο.... και πάλι λέγοντας.
Το ρεζουμέ είναι ότι για να φτιάξεις κάτι τόσο ολοκληρωμένο χρειάζονται πολλά μυαλά, με διαφορετικό τρόπο σκέψης το καθένα. Για αυτό συνήθως οι προγραμματιστές δουλεύουν σε ομάδες, ή σε κάποιες ξεχωριστές περιπτώσεις σε ντουέτα, (αλλά ποτέ μα ποτέ κάποιος δεν έχει φτιάξει ένα κοινωνικό δίκτυο μόνος του).
Τώρα άμα λέω αρλούμπες , ελπίζω ο δημιουργός του Facebook να με συγχωρέσει για τις αιρετικές μου αυτές απόψεις, απλά μάλλον με την σειρά μου παρεξήγησα μια ιδιοφυΐα.
Για να επανέρθουμε λοιπόν στο θέμα μας επιστρέφω στην ερώτηση κλειδί. Τι αλλαγές λανσάρει το Facebook.
Προγραμματιστές, Γραφίστες, Ψυχολόγοι, Socialnetworkers, διαφημιστές, και Υπάλληλοι της CIA (ουπς!) δουλεύουν καθημερινά και κάνουν πολλαπλές μικρές αλλαγές και κάποιες μεγάλες. Αρκετές αλλαγές αποδεικνύονται αναποτελεσματικές και ξαναφαιρούνται. Μερικά πολύ ωραία app του παρελθόντος αφαιρέθηκαν, ενώ μερικές εξίσου ωραίες δοκιμαζόμενες εφαρμογές απέτυχαν και τελικά δεν εφαρμόστηκαν. Μικρές ανεπαίσθητες αλλαγές που ενώ επηρεάζουν την καθημερινότητα μας, τις αφήνουμε να περνάνε  απαρατήρητες, ενώ σαν τα προβατάκια τρομοκρατούμαστε και μπαίνουμε  σε ομάδες διαμαρτυρίας για να μην βάλουν χρέωση στο Facebook, ενώ στην αρχηκή σελίδα γράφει με μεγάλα γράμματα: ΤΟ FACEBOOK ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΔΩΡΕΑΝ! Αλλά από την άλλη, τι στο καλό; Ξέρει το Facebook και δεν ξέρουμε εμείς;

Εφαρμογές που αφαιρέθηκαν: Σας δίνω μερικά μονάχα παραδείγματα για να πάρετε μια γεύση, αφού η πραγματική λίστα μετά από τόσες αλλαγές θυμίζει. Για όσους δεν το έχουν προσέξει... ως γνωστός μαρτυριάρης που είμαι, το Facebook ως σελίδα έχει 3 στήλες. Η δέξιά στήλη περιέχει τις διαφημίσεις, που εάν δεν έχετε κάποιο πάθος που να το εκφράζετε στο Facebook σας βγάζει την Σάρα την Μάρα και το κακό το συναπάντημα. Το Facebook ήταν αρκετά ευγενικό για να βάλει μόνο 4 θέσεις διαφημίσεων. Αλλα απο την άλλη ήταν αρκετά αγενές για να βάλει την στήλη σε κάθε τι που κάνετε εντός του Facebook. Η κεντρική στήλη περιέχει το περιεχόμενο του σημείου που βρίσκεστε και συμμετέχετε που στους περισσότερους είναι γνωστό και ως Wall (Τοίχος στα Ελληνικά). Η Αριστερή στήλη όμως είναι αυτή που μας ενδιαφέρει αφού πάνω της έγινε μια αλλαγή που επηρέασε λίγο πολύ την Φατσοβιβλιακή ζωή μας και δεν το πήραμε χαμπάρι. Η αριστερή στήλη είναι αυτή που περιέχει την φωτογραφία του προφίλ σας, τους φίλους σας, Την αποστολή μηνύματος για ενόχληση με προσωπικό μήνυμα. το γνωστό poke για εύκολη γρήγορη ενόχληση. Την καινούρια συναρπαστική επιλογή "Εσύ και εγώ" που ουσιαστικά βγάζει ένα wall με τα κοινα στοιχεία προσέγγισης μεταξύ του Επισκέπτη και του Επισκεπτόμενος, και τις επιλογές κατασκοπίας "Δες τα βίντεο", και "δες τις φωτογραφίες". Μέσα σε όλα τα άλλα παλιότερα έδινε την δυνατότητα σε πολλά app να χρησιμοποιούν την αριστερή στήλη ώστε να διακοσμούν καλύτερα την σελίδα του χρήστη. Τους τελευταίους μήνες αυτή η κατάσταση άλλαξε. και πλέον όλοι οι τοίχοι μοιάζουν μεταξύ τους. Όλοι πλέον είμαστε ίδια ανθρωπάκια αναγκασμένα να έχουμε φωτογραφίες και βίντεο, και όλα να μοιάζουμε και να χορεύουμε τον ίδιο χορό... κάλως ήλθατε στο μέλλον. Apps όπως τα Cause, τα διάφορα παιχνίδια, τα κουίζ, και φυσικά το Stastic fbml δίνανε την δυνατότητα να βάλετε κάτι παραπάνω που θα σας εκπροσωπούσε καλύτερα. Όπως και τα Fan pages είχαν την δυνατότητα να βάλουν και κανέναν μπανερ, (στα Fan pages αυτή η ομοιομορφία είναι και αυτή που πονάει), τώρα χωρίς να καταλάβουμε καν τι έγινε όλοι ζούμε μέσα στην ομοιομορφία του FB.
Εδώ για σήμερα σας αφήνω.
Σίγουρα δεν μπόρεσα να εκφράσω ούτε την κορυφή του παγόβουνου που λέγεται Facebook, αλλά καλή θέληση να υπάρχει και πιστέυω ότι θα μας δωθεί η ευκαιρία να το αναλύσουμε περισσότερο το θέμα. Δείτε το βίντεο...
Με εκτίμηση.
Χρήστος.

Related Posts with Thumbnails

Αρχειοθήκη ιστολογίου