Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010

Infowar: Αποστολή Βραζιλία - Οι φαβέλες του ελληνικού ονείρου

Αναδημοσίευση από το blog του κου. Άρη Χατζηστεφάνου:


Picture
Ταξιδεόυμε στο Ριο Ντε Τζανέιρο και το Σάο Πάολο ελέγχοντας τα στηρίγματα του βραζιλιάνικου οικονομικού θαύματος. Χανόμαστε στις φαβέλες και τους ουρανοξύστες αναζητώντας το μέλλον της Βραζιλίας αλλά και της Ελλάδας.

Ακούστε...
 
 
 
Picture
Στις κοσμοπολίτικες παραλίες της Κοπακαμπάνα και της Ιπανέμα, στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, δεκάδες πολίτες κυκλοφορούν με διαφημιστικά πλακάτ και σημαίες των υποψηφίων για τις αυριανές εκλογές. Οι περισσότεροι δεν είναι υποστηρικτές των συγκεκριμένων κομμάτων. Απλώς κατέβηκαν από τις παραγκουπόλεις του Ρίο και δέχθηκαν να παριστάνουν τους ανθρώπινους τοίχους αφισοκόλλησης έναντι εξευτελιστικής αμοιβής που πολλές φορές δεν ξεπερνά τα 25 ευρώ την εβδομάδα.Η πλειονότητα των Βραζιλιάνων πολιτών φαίνεται πεπεισμένη ότι η απερχόμενη κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος και του προέδρου Λούλα ντα Σίλβα κατέβαλε πραγματική προσπάθεια για να γεφυρώσει το αβυσσαλέο χάσμα που χωρίζει εδώ και δεκαετίες τους πλούσιους και τους φτωχούς της Βραζιλίας. Από το 2003, που ανέλαβε την εξουσία ο Λούλα, το ποσοστό της φτώχειας μειώθηκε από το 38,7% στο 25,8%, η ανεργία έπεσε από το 11% στο 6,9% ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σημείωσε αύξηση της τάξης του 23% σε σχέση με το 3,5% της προηγούμενης κυβέρνησης. Μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού από τα 50 στα 300 δολάρια η κυβέρνηση κατάφερε να αναζωογονήσει την εγχώρια αγορά. Και όλα αυτά ενώ η Βραζιλία σημείωνε εκρηκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 7% καταλαμβάνοντας την 8η θέση μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη. Με αυτή την παρακαταθήκη η εκλεκτή του Λούλα για την προεδρία, Ντίλμα Ρουσέφ, αναμένεται να αποσπάσει εύκολη νίκη στην αυριανή αναμέτρηση παρά το γεγονός ότι μια σειρά σκανδάλων ίσως της στερήσουν την απόλυτη αυτοδυναμία στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Περπατώντας στους δρόμους του Ρίο και του Σάο Πάολο έχεις την αίσθηση ότι δεν είναι η Ντίλμα που διεκδικεί τον προεδρικό θώκο αλλά ο Λούλα. Τα περισσότερα διαφημιστικά μηνύματα του κυβερνώντος κόμματος αναφέρονται στον απερχόμενο πρόεδρο, η θητεία του οποίου λήγει υποχρεωτικά την 1η Ιανουαρίου. Ακόμη και ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, σοσιαλδημοκράτης Ζοζέ Σέρα, συμπεριέλαβε τον Λούλα στα τηλεοπτικά του σποτ, αδιαφορώντας για το ότι είναι αρχηγός του αντίπαλου κόμματος. Η προσωπολατρία στον Λούλα, η δημοτικότητα του οποίου αγγίζει το 80%, δεν είναι δύσκολο να εξηγηθεί. «Αυτό που κατάφερε» εξηγούσε στην «Κ» ο Χουάν Πάμπλο Πανσέιρα, αναλυτής στο Ινστιτούτο Οικονομικών της Βραζιλίας «είναι να ανασύρει εκατομμύρια πολίτες από τη φτώχεια… Παράλληλα όμως ικανοποίησε και τον εξαγωγικό και βιομηχανικό τομέα της χώρας, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση που ενδιαφερόταν αποκλειστικά για τις τράπεζες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα». Το ζητούμενο λοιπόν για τους περισσότερους ψηφοφόρους δεν είναι η αλλαγή, αλλά η διατήρηση της ίδιας πολιτικής.

Ακόμη και στην εξωτερική πολιτική, όπου ο Λούλα ενόχλησε τις ΗΠΑ συνεργαζόμενος με χώρες όπως η Βενεζουέλα και το Ιράν, τα οφέλη φαίνεται πως επικράτησαν των ζημιών. Οι βραζιλιάνικες επενδύσεις στη Λατινική Αμερική αλλά και περιοχές της Μέσης Ανατολής εκτοξεύτηκαν επιτρέποντας στη χώρα να διέλθει αλώβητη την οικονομική κρίση.

Αρκετοί σχολιαστές στη Βραζιλία πάντως υποστηρίζουν ότι το παιχνίδι της οικονομικής ανάπτυξης δεν έχει κριθεί οριστικά. «Το διακύβευμα των εκλογών» μας εξηγεί ο Χουάν Πάμπλο Πανσέιρα «είναι ο ρόλος του κράτους στην οικονομία. Το Εργατικό Κόμμα θα επιχειρήσει να αναζωογονήσει την εγχώρια ζήτηση με κρατικές παρεμβάσεις και προγράμματα κοινωνικών παροχών χωρίς όμως να αμφισβητήσει τον πυρήνα της σκληρής μονεταριστικής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων. Και αυτή η ισορροπία» καταλήγει ο Βραζιλιάνος οικονομικός αναλυτής «είναι δύσκολο να διατηρηθεί για πολύ».
Related Posts with Thumbnails

Αρχειοθήκη ιστολογίου