Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010

Ο Λαος της Γαλλίας σηκώνει το αναστημά του.

Ανδημοσίευση από το newsIt.gr που δημοσιέυτηκε με τον τίτλο Πεδίο μάχης οι γαλλικές πόλεις - Αναστολή της συζήτησης στη Γερουσία ζητά η Αριστερά:

- Οδομαχίες διαδηλωτών και αστυνομικών, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για 7η μέρα
- Συμπλοκές και στα μπλόκα που έχουν στηθεί στους δρόμους προς τα διυλιστήρια
- Φιγιόν: «Είναι μεταρρύθμιση κοινής λογικής»

Παρίσι, Μασσαλία, Λυόν, Ναντ, όλη η Γαλλία ζει και κινείται στους ρυθμούς των μαζικών διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 62 χρόνια. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται για 7η μέρα, οι οδομαχίες ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς είναι καθημερινό φαινόμενο πια.

Νωρίτερα, στη Λυόν σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Διαδηλωτές βγήκαν από στενά στην παλιά πόλη και άρχισαν να πετούν πέτρες στις ομάδες ΜΑΤ που ήταν εκεί. Αμέσως οι αστυνομικοί άρχισαν να ρίχνουν δακρυγόνα. Κάτι ανάλογο έγινε στο Παρίσι αλλά και στο προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας, Ναντέρ.
16:30 Το πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής έκδοσης της Le Monde. Οι μάχες στους δρόμους της Λυόν συνεχίζονται
16:30 Το πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής έκδοσης της Le Monde. Οι μάχες στους δρόμους της Λυόν συνεχίζονται
Και στο Παρίσι, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την Βουλή και άναψαν φωτιές.
"Ακούστε την οργή του λαού", λέει το πλακάτ που υψώνει ο διαδηλωτής ΦΩΤΟ REUTERS
"Ακούστε την οργή του λαού", λέει το πλακάτ που υψώνει ο διαδηλωτής ΦΩΤΟ REUTERS
Στη Μασσαλία, η πόλη «πνίγεται» στα σκουπίδια λόγω της απεργίας των υπαλλήλων αποκομιδής των απορριμάτων και η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτάξει εργαζομένους στην Πολιτική Προστασία για να μαζέψουν τα σκουπίδια.
Στοίβες τα σκουπίδια στη Μασσαλία - ΦΩΤΟ REUTERS
Στοίβες τα σκουπίδια στη Μασσαλία - ΦΩΤΟ REUTERS
«Η μεταρρύθμιση θα είναι σε μερικές μέρες νόμος του κράτους. Οι κοινωνικές αντιδράσεις είναι μέρος της Δημοκρατίας μας, αλλά το ίδιο είναι και η κοινωνική συναίνεση», είπε ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης, ενώ πρόσθεσε πως η μεταρρύθμιση που προωθείται δε είναι «ούτε δεξιά, ούτε αριστερά. Είναι κοινή λογική».

Με τη χώρα σε γενικό αναβρασμό, οι αριστερές παρατάξεις στη Γερουσία κατέθεσαν επισήμως αίτημα στον Νικολά Σαρκοζί να αναστείλει τη συζήτηση για την επίμαχη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και να ανοίξει μια «ευρεία» διαβούλευση με όλους τους κοινωνικούς εταίρους.

Νωρίτερα τα συνδικάτα στη νότια Γαλλία απέκλεισαν τους δρόμους προς ένα διυλιστήριο πετρελαίου που προμηθεύει τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων και ένα που χρησιμοποιείται από το ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε σήμερα το πανίσχυρο συνδικάτο CGT.
Μάχες σώμα με σώμα ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές Μάχες σώμα με σώμα ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές
Τα διυλιστήρια της εταιρίας Trapil αποκλείστηκαν από δεκάδες απεργούς στη διάρκεια της νύχτας. Προμηθεύουν με κηροζίνη πολιτικά αεροδρόμια της Μασσαλίας, της Νίκαιας και της Λιόν καθώς και τις στρατιωτικές βάσεις της Οράγγης, της ντε Μιλ και της Σαλόν ντε Προβάνς.
 
"Ο επικεφαλής της αστυνομίας μας έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα χρησιμοποιήσει τις δημόσιες αρχές για να μας απομακρύνει", είπε στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος του συνδικάτου CGT, Ρασίντ Μεχντί.
Oι διαδηλωτές διαπραγματεύονται με τους αστυνομικούς έξω από τα δυιλιστήρια ΦΩΤΟ REUTERS
Oι διαδηλωτές διαπραγματεύονται με τους αστυνομικούς έξω από τα δυιλιστήρια ΦΩΤΟ REUTERS
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί έδωσε εντολή για την άρση του αποκλεισμού όλων των χώρων αποθήκευσης καυσίμων, που έχουν καταληφθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων, ώστε "η κατάσταση να εξομαλυνθεί το συντομότερο δυνατόν", σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας.

Ο γάλλος πρόεδρος επανέλαβε επίσης, καθώς η Γαλλία διανύει την έβδομη ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων, ότι η μεταρρύθμιση των συντάξεων θα ολοκληρωθεί και απηύθυνε προειδοποίηση για τις συνέπειες των απεργιών στην απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα, αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

"Για εκατομμύρια συμπολιτών μας, τα μέσα μεταφοράς είναι ζωτικής σημασίας. Συνιστούν θεμελιώδη ελευθερία. Τις τελευταίες ημέρες πολλοί Γάλλοι έχουν δει την καθημερινή τους ζωή να αναστατώνεται από προβλήματα τροφοδοσίας που έχουν πλήξει ένα μέρος των πρατηρίων καυσίμων", δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

"Εδωσα χθες οδηγίες για την άρση του αποκλεισμού του συνόλου των δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαίου", είπε.
Οι γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας ήραν τον αποκλεισμό τριών χώρων αποθήκευσης κατά τη διάρκεια της νύκτας στη δυτική Γαλλία, στη Ντονζ, τη Λα Ροσέλ και τη Μαν.
REUTERS
REUTERS
Την ίδια ώρα ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτεφέ έρχεται να προκαλέσει λέγοντας πως οι αστυνομικές δυνάμεις δεν θα αφήσουν "ατιμώρητους τους αλήτες" για τις βιαιότητες που σημειώθηκαν στο περιθώριο των διαδηλώσεων κατά των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό.
 
"Δεν θα αφήσουμε ατιμώρητους τους αλήτες", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε μια ημέρα μετά τα νέα επεισόδια ανάμεσα σε νέους και αστυνομικούς σε προάστιο του Παρισιού και στη Λυών.
 
"Μέσα σε μια εβδομάδα, έγιναν συνολικά 1.423 συλλήψεις και 149 από τους συλληφθέντες έχουν ήδη προσαχθεί" ενώπιον της δικαιοσύνης, πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός.
 
Ο Ορτεφέ προειδοποίησε "όλους εκείνους που θέλουν να αναζωπυρώσουν το μίσος, να προκαλέσουν τις δυνάμεις ασφαλείας και να εμποδίσουν την έκφραση της δημοκρατίας ότι δεν τους αφήσαμε και δεν θα τους αφήσουμε να το κάνουν".
 
Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας απομάκρυναν τους διαδηλωτές που είχαν στήσει οδοφράγματα σε τρια μεγάλα διυλιστήρια--Λα Ροσέλ, Ντόνζ και Λε Μαν--με αποτέλεσμα να καταστεί δυνατή η διανομή μεγάλων ποσοτήτων καυσίμων.
 
Related Posts with Thumbnails

Αρχειοθήκη ιστολογίου