Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2009

Μερικές πληροφορίες για τον Χορηγό της Θλίψης μου.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ορκίστηκε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη στις 7 Οκτωβρίου 2009. Από τις 14 Οκτωβρίου υπηρετεί την 9η θητεία του ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή των Ελλήνων. Η επιτυχημένη πορεία του κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ από το 1993 έως το 2004, η μαχητική και τεκμηριωμένη αντιπολιτευτική του δράση την περίοδο 2004-2009 και ο ήπιος, ρεαλιστικός και μεταρρυθμιστικός πολιτικός του λόγος, έχουν συμβάλει καθοριστικά, ώστε φίλοι αλλά και πολιτικοί αντίπαλοι να αναγνωρίζουν ομόφωνα στο πρόσωπό του έναν σύγχρονο, αξιόπιστο και αποτελεσματικό πολιτικό.

Η πολιτική του σταδιοδρομία ξεκινά το 1989 όταν εκλέγεται πρώτος σε ψήφους βουλευτής στην Ημαθία, απ’ όπου και κατάγεται, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει εκείνη την περίοδο το ΠΑΣΟΚ για ενίσχυση των ψηφοδελτίων του σε όλη την Ελλάδα με νέους και άφθαρτους υποψηφίους.

Το 1994 ο Ανδρέας Παπανδρέου του εμπιστεύεται τη θέση του Υφυπουργού Εμπορίου υπό τον Κώστα Σημίτη, θέση στην οποία -ουσιαστικά- παραμένει και ως Υφυπουργός Ανάπτυξης μέχρι το 1999. Ως Υφυπουργός Εμπορίου και Ανάπτυξης εργάζεται με συνέπεια στο τρίπτυχο «έλεγχος τιμών, εκσυγχρονισμός της αγοράς και ενίσχυση του ανταγωνισμού», με αποτέλεσμα τη μείωση του πληθωρισμού από το 11,1% το 1994 στο 3% το 1999, ικανοποιώντας το αυστηρό και αδιαπραγμάτευτο κριτήριο για δραστική μείωση του πληθωρισμού που έθετε ο εθνικός στόχος της ένταξής μας στην ΟΝΕ.

Ακολουθεί η μετάβασή του στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Στόχος της κυβέρνησης Σημίτη και του ίδιου προσωπικά -σε μια περίοδο που το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών έχει τρωθεί σημαντικά λόγω των νέων μορφών εγκληματικότητας που έφερε το άνοιγμα των συνόρων τη δεκαετία του ‘90- είναι η οικοδόμηση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και ταυτόχρονα σεβασμού των δικαιωμάτων και των ελευθεριών όλων των πολιτών και κατοίκων της χώρας. Η εκεί θητεία του (1999-2003) καταγράφεται ως η μακροβιότερη στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και χαρακτηρίζεται από την πιο εκτενή, σε βάθος και με αποτελέσματα μεταρρύθμιση που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία 25 χρόνια στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας. Κατά κοινή ομολογία με την αποχώρησή του από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών έχει ενισχυθεί σημαντικά, καθώς:

* η 17Ν έχει εξαρθρωθεί πλήρως
* η εγκληματικότητα έχει μειωθεί και η εξιχνίαση των εγκλημάτων έχει διπλασιασθεί ως αποτέλεσμα στοχευμένων πολιτικών παρεμβάσεων, όπως η αύξηση των πεζών περιπολιών και ο θεσμός του «Αστυνομικού της Γειτονιάς»
* τα τροχαία έχουν σημειώσει θεαματική κάμψη με χαρακτηριστική τη μείωση θανάτων κατά 35% και των σοβαρών τραυματισμών κατά 52%, χάρη στο πρωτοποριακό πρόγραμμα «ΚΑΘ’ ΟΔΟΝ», του οποίου υπήρξε εμπνευστής
* ο αριθμός εμπρησμών στα δάση γνωρίζει τη μεγαλύτερη μείωση της τελευταίας 50ετίας
* η μεγάλη προσπάθεια εκσυγχρονισμού υποδομών, εξοπλισμού και νοοτροπιών που υλοποιήθηκε κατά την περίοδο αυτή οδηγεί στην καθ’ όλα επιτυχή -από άποψη ασφάλειας- διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η δράση του όμως στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης δεν περιορίζεται στην άσκηση αντιεγκληματικής πολιτικής, αλλά επεκτείνεται και σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα. Πρωτοστατεί μεταξύ των ευρωπαίων συναδέλφων του και πετυχαίνει κοινή απόφαση στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. (2003) για την οικογενειακή επανένωση, χρόνιο αίτημα μεταναστών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Αναλαμβάνει επίσης σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στα Δυτικά Βαλκάνια και την καταπολέμησή του με πολιτικά, αναπτυξιακά και σε μικρότερο βαθμό αστυνομικά μέτρα, ενώ αναπτύσσει διεθνείς συνεργασίες με Ε.Ε. και ΗΠΑ για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων (human trafficking), περνώντας και το μοναδικό μέχρι σήμερα νόμο (3064/2002) για την καταπολέμηση της οικονομικής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης κυρίως γυναικών και παιδιών.

Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή για την πορεία του ΠΑΣΟΚ και στον απόηχο της σταθερής θέσης του από το 2001 για την αναγκαιότητα επανίδρυσης της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, αναλαμβάνει το καλοκαίρι του 2003 τη θέση του Γραμματέα του κόμματος, εκφράζοντας το πρόταγμα για την ανανέωση του ΠΑΣΟΚ. Η θητεία του συνδέεται με την ομαλή αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα, που δρομολογήθηκε τον Ιανουάριο του 2004 από τον Κ. Σημίτη και ολοκληρώθηκε επιτυχώς στις 8 Φεβρουαρίου του ίδιου χρόνου, με την ιστορική ανάδειξη του Γ. Α. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ από 1.000.000 πολίτες.

Μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004, το ΠΑΣΟΚ εισέρχεται σε μια νέα αναγκαία φάση ιδεολογικής και οργανωτικής ανασυγκρότησης. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παραμένει στη θέση του, συμβάλλοντας στην αλλαγή σελίδας για το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής. Στηρίζει το εγχείρημα της ανανέωσης και συνεργάζεται στενά με τον Γ. Α. Παπανδρέου στην πορεία του κινήματος προς το 7ο Συνέδριο, που επικυρώνει το νέο καταστατικό και τις πολιτικές θέσεις του κόμματος, ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο του στη θέση του Γραμματέα.

Ως υπεύθυνος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και αργότερα ως Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στον τομέα Ανάπτυξης ασκεί μαχητική και αξιόπιστη αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία. Ταυτόχρονα με μια σειρά παρεμβάσεις του για το ασφαλιστικό πρόβλημα, την υπερχρέωση των νοικοκυριών και τα αδιέξοδα της νέας γενιάς, επιδιώκει να αναδείξει τα πολιτικά χαρακτηριστικά και προβλήματα της ελληνικής μεσαίας τάξης.

Με την απόφασή του να πολιτευτεί στη Β’ Περιφέρεια της Αθήνας το Σεπτέμβρη του 2007 ανοίγει έναν νέο -για τον ίδιο- πολιτικό κύκλο. Στις εκλογές του Οκτώβρη του 2009, τον επιβραβεύουν με την εμπιστοσύνη τους περίπου 108.000 πολίτες στη Β’ εκλογική περιφέρεια Αθηνών.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης είναι σήμερα 54 ετών. H μητέρα του κατάγεται απ’ την Πάφρα του Εύξεινου Πόντου και ο πατέρας του από τη Μαγνησία της Μ. Ασίας. Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στη Β. Ελλάδα την περίοδο της ανταλλαγής πληθυσμών με την Τουρκία το 1922. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Είναι πατέρας δύο γιων και μιας κόρης.

πηγή μου: http://www.chrisochoidis.gr
Related Posts with Thumbnails

Αρχειοθήκη ιστολογίου